„o każdej porze dnia, o każdej porze roku i w każdej szerokości geograficznej mamy być silni
i tryskać energią”- cytat z książki”Leczenie żywieniem..” – Jadwiga Kempisty
Proponujemy żywe szczepy bakteryjne potrzebne do domowego wytworzenia:
- jogurtu – zawiera kultury bakterii:
- Lactococcus acidophilus
- Bifidobakterium lactis
- Streptococcus thermophilus
- kefiru – szczególnie polecany przy odchudzaniu – zawiera kultury bakterii
- Lactococcus lactis subsp.
- Lactobacillus subsp.
- Leuconostos subsp.
- Streptococcus thermophilus
- Typowe drożdże i mikroflora kefirowa
Produkty te posiadają wiele cennych składników odżywczych, przez co wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie:
- Żywe kultury bakterii niemodyfikowanych genetycznie, dzięki temu przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz prawidłowe pH (wskazane przy odchudzaniu, w leczeniu nadkwasoty, choroby wrzodowej, otyłości, zaparć, zaburzeń trawienia).
- Witaminy: np. witamina A działająca korzystnie na oczy i skórę, witamina B2 nazywana witaminą młodości, witamina B12 potrzebna do tworzenia czerwonych ciałek krwi, witamina K2 i inne.
- Składniki mineralne, szczególnie dobrze przyswajalne wapno potrzebne m.in. kości i zębów, wskazane w osteoporozie. Wapń jest potrzebny aż w 300 reakcjach przebiegających w ludzkim organizmie.
- Tłuszcze i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas mlekowy, szczególnie ważne dla sportowców.
- Produkty te nie zawierają laktozy ani glutenu, dlatego są łatwo strawne i przyswajalne.
Dzięki wyżej wymienionym walorom podnoszą barierę odporności organizmu, przez co wspomagają leczenie takich chorób jak alergie, infekcje, choroby serca, naczyń krwionośnych. Przydatne w stanach wycieńczenia, osłabienia np. w trakcie leczenia chorób nowotworowych, anoreksji itp. Wzmacniają włosy i paznokcie.
Nadają się dla osób w diecie wegańskiej, ponieważ można je sporządzić na bazie mleka sojowego.
Nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie, cukru, zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm. Są także bardzo wydajne. Ponieważ np. jedna saszetka kultury bakteryjnej pozwala na wytworzenie wielu litrów jogurtu nawet przez pół roku. Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami. Wszystkie produkty nadają się do produkcji sera.
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).
- Przelewamy mleko od naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-studzimy do temp.42˚C (w pobliżu kaloryfera). Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność. Podczas fementacji unikać wstrząsów naczynia.
- Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania.
- Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, również ilościowo aż do chwili gdy jogurt straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 miesięcy dla jogurtu i 6 miesięcy dla kefiru (saszetkę należy przechowywać w lodówce).
Produkt zgodny z dyrektywą UE 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn.22.09.2003
Producent: Laboratorium Bakteriologiczne IP Ingredients, Suderlugium, Niemcy
www.leczeniezywieniem.pl
Polecamy także książkę „Leczenie żywieniem” dr Jadwigi Kempisty i Urszuli Chrzępa
Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Kultury bakterii (oryginalnie zapakowane w saszetki), oraz książki „Leczenie żywieniem” dostępne są do nabycia w gabinecie (patrz cennik).