Placuszki z serka wiejskiego z borówkami

Gorąco polecam przepis na słodki i zarazem dietetyczny podwieczorek.placuszki z serka wiejskiego

Składniki (przepis na 10-12 placuszków):
  • 2 jajka
  • 2 opakowania serka wiejskiego (150 g/opakowanie)
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 2 łyżeczki cukru brązowego lub ksylitolu
  • Odrobina wanilii
  • 100 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:

Rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski i mąkę oraz cukier i wanilię. Delikatnie mieszamy. Dodajemy borówki amerykańskie. Ponownie delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy (niewielka ilość). Smażymy placuszki wielkości 1 łyżki z obu stron. I gotowe! Placuszki można zjeść ciepłe, i takie szczególnie polecam. Można, także zabrać placuszki ze sobą do pracy (nawet dzień później).

Placuszki można, także zrobić w wersji wytrwanej. Polecam placuszki z czarnuszką. W tym przypadku nie dodajemy cukru, wanilii i owoców. Zamiast tego dodajemy 1-2 łyżki czarnuszki i przygotowujemy dokładnie tak samo jak wersję na słodko.

Facebook