Mięsne kawałki na warzywach

Przepis sprawdzony i wypróbowany przez moją rodzinę. Gorąco polecam, można wybrać opcję na którą macie ochotę oraz wzbogacać przepis np. o nowe farsze. Do warzyw można, także dodać pokrojoną szynkę parmeńską.

Mięsne kawałki na warzywachWarzywa:

  • 0,5 kg marchewki
  • 0,2 kg pietruszki
  • 0,3 kg seler
  • 100 ml Ocet balsamiczny
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz

Warzywa pokroić w słupki. Podsmażyć na oleju aby trochę je zmiękczyć ale warzywa muszą pozostać kruche. Następnie warzywa zalać octem balsamicznym. Odparować ocet i doprawić do smaku. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach ułożyć mięso.

Marynata do mięsa drobiowego

Papryka ostra, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, oliwa lub olej rzepakowy. Filety z kurczaka posmarować marynatą i pozostawić na noc w lodówce.

Mięsne kawałki:

  1. Filety z kurczaka w wyżej opisanej marynacie
  2. Filety z kurczaka nadziewane serkiem i warzywami
    Farsz:
    3, 4 suszone pomidory
    Garść rukoli
    1 duża łyżka białego serka twarogowego
    Sól, pieprz.
    Farsz mieszamy i umieszczamy w kieszonkach wcześniej zamarynowanych filetów z kurczaka.
  3. Roladki wieprzowe nadziewane serkiem i porom
    Farsz:
    Por
    Biały serek twarogowy
    Sól, pieprz
    Porę pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać z serkiem i dodać sól i pieprz. Farsz zawijać w rozbite mięso wieprzowe z szynki.

Mięsne kawałki należy podsmażyć delikatnie na oleju rzepakowym i umieścić na warzywach.
Całość piec w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 150-160⁰C.

Facebook