Kurki w sosie jogurtowym

W związku z tym, że mamy okres „kurkowy” serdecznie polecam poniższy przepis. Łatwy i szybki do przygotowania posiłek a wpadłam na niego pewnego gorącego popołudnia. Potrawa lekka idealna na upalne dni.kurki w sosie jogurtowym

Składniki (2 porcje):
  • 400 g kurki
  • 1 szt cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy, podobnie przygotowujemy cebulę i cukinię (pokrojoną cukinię warto „spocić”). Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy w pierwszej kolejności kurki, następnie dodajemy cukinię i cebulę. Dodajemy jogurt i chwilę pozostawiamy na lekkim ogniu ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie gotujemy ryż. Ryż z sosem można podawać osobno lub połączyć razem na patelni. Warto dodać coś zielonego dla kontrastu. Ja dodałam rukolę bo uwielbiam.
Życzę smacznego!

Facebook