Chleb bezglutenowy

Oto przepis na sprawdzony chleb bezglutenowy. Przepis wypróbowała i poleca moja klientka Kasia.

Produkty:

  • 400 g mąki gryczanej /można odebrać trochę np. 3 łyżki i dodać maki ziemniaczanej/
  • po 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki łuskanego słonecznika, 2 łyżki pestek z dyni /można dodać kminku, sezamu lub inne/
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i odstawić na kolejne 20 minut.
  3. Piec w temperaturze 220 st. C przez 50 minut. W czasie pieczenia wierz chleba można spryskać wodą.

Wymiary to 34×12

Facebook